Tuesday, April 7, 2009

Seiko Diver (Orange Monster)

Seiko Diver merupakan jam yang popular digunakan untuk menyelam. Jam ini merupakan antara pilihan yang akan dinilai oleh pembeli untuk kegunaan tersebut. Namun, tidak semua penggemar jam seluruh dunia adalah penyelam..... termasuklah aku. Hehehe... Kebanyakannya beli jam ni untuk kegunaan harian ataupun hanya sebagai koleksi peribadi.

Jam ni merupakan salah satu idaman aku & merupakan jam kegemaran aku. Boleh dikatakan hampir semua pengumpul jam ingin mempunyai sekurang-kurangnya 1 jam diving sebagai koleksi, tak kisahlah model apa. Namun, jam diver bukanlah disukai oleh ramai orang. Hanya orang yang tertentu saja yang minat. Mungkin disebabkan saiz, bentuk & warna dail yang tidak begitu casual.

Black Monster

Model Diver ini juga dikenali sebagai Orange Monster, disebabkan warna oren dail-nya. Terdapat juga jam Seiko ini yang dail-nya hitam. Ia juga dikenali sebagai Black Monster. Di kebanyakan kedai, Black Monster banyak dijual. Orange Monster susah betul nak jumpa. Tak pasti kenapa. Adakah Orange Monster rare atau sebaliknya? Hmm...

Red Monster

Terdapat juga Seiko Monster yang dailnya merah. Tapi model ini adalah Limited Edition (sila betulkan jika salah). Setakat ni, aku tak pernah jumpa lagilah warna ni.
Jam ini adalah jenis automatik. Water resistant sehingga 200M. Amat sesuai untuk aktiviti luar yang melibatkan air.


Kotak Seiko ni agak menarik, lain dari kebiasaan.


Bentuknya agak unik & berbeza dari kebiasaan bentuk Seiko. Mempunyai hari & tarikh seperti model Seiko 5.


Bezel boleh putar sehala. Pergerakaan smooth. Terdapat luminious pada penunjuk bezel. Selalunya jam diver mempunyai bezel, tak kira jenama apa pun.


Crown diposisi pada pukul 4, dimana ianya adalah screw down crown. Mungkin ada yang tak tahu apa maksud screw down crown. Bahasa mudah, crown-nya dikunci (locked). Crown jenis ini perlu diputarkan dahulu (unscrew) sebelum boleh ditarik untuk adjust masa & tarikh. Ia merupakan salah satu ciri-ciri jam diver supaya air tidak akan masuk melalui crown disebabkan tekanan tinggi semasa menyelam.


Warna dail oren yang nampak garang & 'striking'.


Fully stainless steel case & solid stainless steel bracelet. Casing very well polished with brush finishing. Diameter casing 42mm.
Buckle kecil boleh dibuka lagi untuk memudahkan memakainya selepas pakaian menyelam dikenakan. Lain jam, lain sikit ciri-ciri buckle ni.Buckle jenis push & release untuk keselamatan yang lebih baik. Mudah untuk memakai & menanggalkannya tapi susah untuk 'tertanggal'


Solid stainless steel case back untuk menahan tekanan yang tinggi semasa menyelam. Bukan jenis see-thru macam Seiko 5. Terdapat lambang ombak padanya. Tercatat perkataan Scuba Diver's untuk meyakinkan kita yang jam ini memang untuk menyelam.


Aku suka bentuk lekuk bezel yang 'sekali' dengan lekuk casing. Nampak unik.Salah satu ciri lain jam diver. Cermin hard mineral crystal yang tebal & melengkung.


Mempunyai luminous yang amat terang setelah fully 'charged' dengan cahaya. Tapi cahaya luminous ni bukanlah akan terang sampai bila-bila. Lama-kelamaan ia akan semakin malap, tidak seperti jam yang menggunakan teknologi Trigalight (akan diceritakan kemudian). Jam ini menggukan teknologi Lumibrite. Luminous ini boleh dikatakan baru dihasilkan dimana ia tidak sama sekali merbahaya kepada manusia & persekitaran. Ia juga tidak mempunyai bahan radioaktif di dalamnya. Ia boleh mengeluarkan cahaya antara 5 hingga 8 jam setelah ianya fully 'charged'.


Gambar untuk perbandingan di antara luminous jam Seiko. Dari kiri Seiko Orange Monster, Seiko 5 & Seiko 5 Sport. Orange Monster mempunyai cahaya yang paling terang di antara ketiga-tiganya.Preview. Seiko Orange Monster vs Tag Heuer F1


Saiznya yang besar tu memberi maksud ianya berat. Memang berat pun & aku memang suka jam berat. Sedap & selesa pada pergelangan tangan. Warnya oren dail-nya itu nampak menarik. Look sharp on the wrist. Range harga RM950+ (untuk tali getah), RM1000+ (untuk stainless steel bracelet).Aku juga hampir tertipu & hampir terbeli model Seiko di atas ni. Bentuknya seakan-akan Monster. Sekali imbas memang sama & jarumnya pula memang sama dengan Monster. Bila diperhatikan betul-betul barulah perasan terpapar Seiko 5 Sport pada dail-nya. Water resistant cuma 100M (bukannya 200M) & case back adalah jenis see-thru. Lepas tengok semua tu, barulah aku perasan jam ni bukanlah Orange Monster.

Jam ini juga dikenali sebagai Seiko Monster Lite. Namanya, bukanlah diberi oleh syarikat Seiko, tetapi diberi oleh peminat Seiko seluruh dunia untuk membezakan Seiko Monster dengan model Monster Lite ini. Ada juga yang memanggilnya sebagai Baby Monster. Hmm... Anda jangan tersilap pula. Hehehehe... Range harga RM550-600.

Model ini nampak lebih casual dengan bentuk casing serta warna dail-nya. Terdapat pelbagai pilihan warna dail & bezel. Seiko telah cipta model ini berdasarkan komen-komen di dalam forum-forum jam seluruh dunia (yang dipantau secara senyap). Ramai yang suka model Monster, tetapi mahu nampak lebih casual & menarik dalam banyak situasi (function).. Untuk meluaskan pasaran, permintaan & mengekalkan ciri-ciri Monster... maka terciptalah Seiko Monster Lite.

0 KOMEN ANDA: