Saturday, April 18, 2009

Casio 'Berjantung' Baru

Hari ni aku cuba nak keluarkan semua bateri yang ada dalam jam-jam aku yang dah tak pakai. Salah satu cara nak simpan jam yang pakai bateri, seeloknya buang bateri dari jam tu (untuk jam yang sudah kehabisan bateri). Ada beberapa yang tak berjaya aku keluarkan pasal casing dia dah alami pengoksidaan yang teruk. Langsung takleh buka. Ada yang masih elok, tapi terlalu ketat plak. Yang mana tak boleh tu, aku biarkan saja... takut kalau dipaksa juga, casing jam akan rosak & jari aku plak tercedera.

Koleksi jam digital dalam simpanan aku. Yang kanan sekali tu jam Alba. Model tahun '80an.


Bracelet masih berkeadaan elok.


Cermin ni pecah.... err... aku yang buat.... tak sengaja. Huhuhu.... Akibat terlalu appreciate jam ni, sampai jatuh. Ada satu lagi jam bentuk camni, mak aku punya. Yang ni plak langsung tak boleh pakai & rosak.. akibat nak jadi technician masa kecik dulu. Aku buka semua komponen jam tu... nak pasang balik tak boleh dah. Hahaha... Aku tak pasti jam apa. Seingat aku jam tu body resin, warna hitam/hijau, pakai tali military. Adoi...


Aku cuba buka case back, tapi tak boleh. Tengok saja lah pengoksidaan kat belakang casing tu.


Masa dok buka bateri jam-jam Casio, aku terfikir nak cari bateri baru untuk jam yang masih boleh pakai. Ada 2 yang aku pasti masih boleh pakai. Yang lain dah K.O. Petang tadi pi kedai, hanya dapat satu bateri ja. Eksperimen bermula...


Balik rumah, aku pasang kat jam Casio yang bercalar balar ni. Pada mulanya aku cadang nak polish balik ja jam tu. Pastu nak letak dalam Beetle aku. Jam ni bercalar akibat eksiden moto dulu. Masa tu jam masih boleh guna, cuma bateri habis saja.

Tiba-tiba ja aku terfikir nak cuba swap enjin Casio yang bercalar tu dengan casing Casio Databank ni. Jam ni dah rosak. Check kat kedai, display dah rosak.


Kedua-dua jam ni mempunyai fungsi yang serupa. Display juga sama saiz. Aku terfikir nak swap enjin bila buka kedua-dua case backnya.


Yang bercalar tu aku dah pasang bateri. Seronok betul tengok jam 'bernyawa' kembali sejak 2004 tak digunakan.


Case back sama. Cuma casing saja yang berbeza sedikit.



Bila diperhatikan bertul-betul, bentuk enjin & slot enjin dalam casing juga sama.



Lepas check betul-betul, enjinnya memang sama.


Boleh kot ni....


...masa yang ditunggu-tunggu telah tiba...


...akhirnya masuk juga. Enjinnya masuk dengan sempurna tanpa sebarang sangkut-sangkut & adjustment. Hehehe...


Aku cuba tekan button jam ni, semuanya berfungsi. Nampaknya casing baru ni cukup sempurna. Rasa macam dapat jam baru ja. Sekarang, aku cuma perlu cari tali yang baru untuk jam ni. Ekekeke...

2 KOMEN ANDA:

Zulekhzan F.S. said...

engko mmg terrer..

duniajam said...

Aiseh...Terima kaceh.... kembang hidungku. Wakakaka...