Sunday, July 26, 2009

Kagum! Cukup kagum!

Woo! Itulah perkataan yang terkeluar dari mulut aku bila tengok jam-jam ni. Kagum.... bila tengok design yang cukup mengagumkan yang langsung tak pernah terlintas di kepala. Termenung.... bila fikir camno diorang reka, design, buat jam-jam dengan bentuk yang cukup radikal & futuristic camni. Pening... bila fikir kalau aku sendiri kena yang buat jam-jam camni. Hahaha... Macam mana diorang boleh terfikir cipta jam sebegini rupa? Cukup kreatif, inovatif & genuis! Cukup genius!


ANTIONE PREZUISO 3 Volution Triple Tourbillon


AUDEMARS PIGUET Wandering millenary


AUDEMARS PIGUET Wandering Starwheel


CABESTAN Winch Tourbillon Vertical
Jam ni memang betul menguji minda. Bukan saja nak baca masa pun kena fikir lama, cara nak buat jam ni pun cukup memeningkan kepala. Jam jenis kunci dengan power reserve 72 jam. Harganya di antara US$200k-400k.


CABESTAN Winch Tourbillon Vertical


Movement CABESTAN Winch Tourbillon Vertical


Movement CABESTAN Winch Tourbillon Vertical
Lihat saja rantai-rantai yang ada dalam movement-nya... mengingatkan aku timing chain enjin kereta aku ja. Pergh!


CONCORD C1 Tourbillon Gravity


CONCORD C1 Tourbillon Gravity



DEWITT WX 1 Watch Concept N°1
Gempak jam ni. Kalau pakai.... terbayang diri sendiri.... orang mungkin tak tahu benda ni jam. Pasal body-nya boleh slide ke dalam.





DEWITT WX 1 Watch Concept N°1


GREUBEL FORSEY 24 Secondes Incline Tourbillon
Jenama ni antara jenama yang cukup aku suka. Design-nya radikal/klasik boleh membuat siapa saja tertawan melihatnya. Jam buatan tangan ini hanya dikeluarkan dalam kuantiti yang sedikit setiap tahun... aku agak harganya juga mencecah ratusan ribu ringgit.... kalau aku billionaire akan ku hadiahkan jam ni kat aku sendiri.... Adoi! Sakit kepala....



GREUBEL FORSEY 24 Secondes Incline Tourbillon




GREUBEL FORSEY Quadruple Tourbillon


GREUBEL FORSEY Quadruple Tourbillon


GREUBEL FORSEY Quadruple Tourbillon




GREUBEL FORSEY Invention




GREUBEL FORSEY Dial Side
Adik-beradik GREUBEL FORSEY bergaya dengan megahnya...


HARRY WINSTON dengan kerjasama GREUBEL FORSEY


HARRY WINSTON Opus 5


HARRY WINSTON Opus 5


HARRY WINSTON Opus 5
Harry Winston dengan kerjasama Urwerk... menghasilkan jam yang sungguh unik.



HD3 Bi-Axial Tourbillon


HD3 Bi-Axial Tourbillon



HUBLOT Big Bang Million Dollar watch
(the only piece in the world)

Semasa Hublot mengumumkan mereka nak buat projek untuk menghasilkan jam ni, pejabat Hublot di Geneva menerima banyak panggilan telefon mengenai jam ni. Yang cukup mengagumkan ialah jam ini terjual hanya melalui telefon. Pembeli bertuah langsung belum tengok design yang ingin dibuat & CEO mereka juga tidak tahu design-nya. Beliau hanya tahu design jam ini setelah jam ini siap. Hebat bukan?

Link di bawah menunjukkan video mengenai projek ini.

The Hublot One Million Dollar Big Bang in Geneva



HYSEK Colosso
Jam ni cukup mendebarkan sesiapa saja yang tengok. Tak pasti apa sebenarnya yang ada di tangan... Pelik, hebat, dahsyat... adalah perkataan yang sesuai untuk jam ini... Dengan harga US$550k akan membuatkan sesiapa yang memandang telan air liur... itu pun kalau boleh telan...



JACOB & CO. The Quenttin
Aku rasa apa yang anda fikirkan bila tengok jam ni. Kalau boleh boh syiling, mungkin boleh dapat 'jackpot'... Hebat, sudah pastinya hebat sesiapa yang memilikinya. Jam Rose Gold tu yang paling mahal antara semua.... cuma US$341.9k ja...


JAEGER LeCOULTRE Gyrotourbillon


MBF family
MBF sentiasa menghasilkan jam yang berbentuk radikal seperti ni. Rupa pun macam bukan jam ja. Sekali imbas sesiapa yang pandang mungkin menganggap ia hanyalah aksesori tangan.... bukannya jam. Hanya tuannya saja yang tahu..


MBF Horological Machine 3


MBF Horological Machine 3


MBF Horological Machine 3
Macam mana la nak buat movement camni?


MBF Horological Machine No2


MBF Horological Machine Titanum



Max Busser
Horological Machine n° 1



MBF
Launches Horological Machine No. 3 in Singapore




MTC Sequential One




MTC Sequential One



OMEGA
Aku tak pasti apakah nama jam ni. Belum pernah Omega hasilkan jam sebegini rupa... Dengan rupa yang berangka ini pasti membuat orang yang memakainya disulubungi... misteri...


PARMIGIANI Bugatti Type 370
Hmm... Hebat!


TAG Heuer
Monaco V4



THOMAS PRESCHER Triple Axis Tourbillon Regulator Sport Watch


ULYSSE NARDIN Freak DIAMon SIL


ULYSSE NARDIN Freak DIAMon SIL
Bijak betul watchmaker mereka. Kalau tiada lambang sauh pun.... orang akan tahu ini ialah ULYSSE NARDIN. Tengok saja rupa mekanikal yang bertindak sebagai jarum tu... Bentuknya mempunyai ciri-ciri sauh padanya.


ULYSSE NARDIN Freak DIAMon SIL



URWERK 202

Bentuk futuristic jam ni bagaikan sedang melihat cerita Star Trek dengan kapal angkasa mereka Enterprise. Bentuk seperti kapal angkasa yang sedang terbang di angkasa ini mempunyai cerita komik mereka sendiri. Tak percaya? Urwerk sebenarnya mempunyai keluaran komik mereka sendiri. Cerita yang berkisar mengenai pergolakkan manusia & alien di angkasa lepas menjadikan jam ini sebagai kapal angkasa & hero mereka adalah kedua-dua orang watchmaker Urwerk sendiri. Hebat betul! Harganya lebih kurang US$50k.


URWERK


URWERK Tarantula





URWERK

ZENITH Defy Xtreme Tourbilon ZERO G





What a work of art... Tanpa seni, tidak akan wujud jam-jam sebegini. Tanpa seni juga, maka tiadalah jam yang berada di tangan kita sekarang ini. Orang seni yang tak minat jam pun akan kagum & akan menilai serta akan appreciate hasil seni agung seperti ini.

Tengoklah betapa pemikiran & kreativiti manusia boleh mencipta jam yang gempak camni. Tengoklah bagaimana hasilnya sekiranya fikiran ciptaan tuhan ini diguna sebaik mungkin. Tengoklah bagaimana terciptanya & hasilnya sekiranya semua orang dalam suatu organisasi bergabung, bekerjasama dengan semangat berpasukan boleh menghasilkan jam yang akan menjadi lagenda seperti ini.

0 KOMEN ANDA: