Wednesday, June 15, 2011

Imbauan perjalanan Dunia Jam dalam mencari pengalaman...

    Pengalaman aku tak seberapa... Banyak info aku dapat dari internet. Namun ilmu tak memadai hanya dengan membaca di internet kerana ia lebih kepada teori yang akan kita lupa lepas beberapa lama. Ilmu bacaan di internet pula memang banyak. Bila mana ilmu dapat di internet boleh didapati dengan mudah, kita akan mudah menggunakan kembali ayat yang sama dari web-web yang kita baca itu & mempergunakan pula kembali... & ia turut berlaku kepada aku kerana fakta tak boleh ubah. 1+ 1 = 2..... 

Namun aku cuba untuk tidak copy&paste tapi mengubahnya mengikut ayat aku sendiri. Orang akan nampak pandai seperti otai yang main jam berpuluh tahun dengan kemudahan ini.... namun hakikatnya jauh arang dari api... Ada yang cuba berlagak pandai, tapi otai jam dapat mengenali mereka ini dengan cukup mudah.... Namun kebiasaannya otai-otai jam hanya berdiam diri menyaksikan dia memperbodohkan dirinya sendiri.... Tak salah copy&paste, namun biarlah bermaruah....

Aku merasakan suatu yang tidak kena jika hanya copy&paste 100%. Namun bila data tidak mencukupi, ia tidak dapat dielakkan. Itu masih tidak memadai kerana ia bukanlah ayat yang sepatutnya keluar dari kepala aku sendiri. Ayat English yang cuma alih bahasa kepada bahasa Melayu tidak begitu menarik minat aku walau terpaksa. Jadi sesuatu perlu aku lakukan... ilmu kena tambah.... bukan hanya dari satu sumber saja... Aku perlukan guru.... Guru aku ialah tukang-tukang jam pada waktu itu kerana tidak banyak kawan. Bila mereka buat kerja aku akan perhatikan apa yang mereka buat. Perlahan-lahan aku cuba fahami akan yang mereka lakukan.... Balik rumah aku nak buat. Jadi aku perlukan alat-alat...


Ini adalah sebahagian alat-alat yang aku beli. Tools 16 set items, polisher yang aku perhabis banyak duit, holder jam & tambahan alat-alat yang sedikit-demi sedikit aku tambah. Namun masih tak lengkap sepenuhnya. Tapi projek D.I.Y sudah boleh dilakukan. Sedikit sebanyak teori aku dapat praktikkan & try&error berlaku. Pengalaman yang aku kecapi itu aku sampaikan pula di dalam blog. Aku akan faham sepenuhnya & ingat perkara tu serta memperbaiki kesalahan yang aku buat dari teguran & komen dalam blog ini. Terima kasih kepada kawan-kawan..

Alhamdulillah... aku dapat berkenalan dengan beberapa guru/sifu yang banyak beri tunjuk ajar aku. Mereka ini tiada blog, jadi ilmu yang aku dapat, aku cuba sampaikan pula melalui blog aku. Sekurang-kurangnya dapat menjadi rujukan kepada kawan-kawan & generasi seterusnya. Mereka-mereka ini sangat berpengalaman. Bukan saja power teori malah praktikal serta pengalaman berbelas malah puluhan tahun main jam. Bila mana teori digabungkan dengan praktikal, kita akan lebih mudah faham & appreciate apa yang kita perolehi itu. Pengalaman yang dikecapi itu adalah suatu yang PRICELESS! 


Pengenalan aku dengan saudara Zahir telah mambuka mataku kepada jam-jam Swiss yang berkategori high-end. Beliau banyak menceritakan aku tentang jam Swiss & Jepun. Pada waktu ini, koleksi aku agak berterabur kerana aku tidak tahu apa yang betul-betul aku minat sebenarnya. Asal jam tu ada sikit saja bahagian yang aku suka, aku akan beli. Jadi banyaklah jam yang aku beli. Ini adalah satu fasa pembelajaran kepada aku namun duit yang aku perhabis juga agak banyak.... Takpa semua itu pengalaman bermakna. Pengalaman aku ini aku cuba sampaikan pula kepada kawan-kawan yang baru ber'main' jam supaya tidak habis banyak duit dalam pencarian jam jiwanya. 

Ini juga merupakan pengalaman pertama aku dengan Rolex Submariner! Yang kini merupakan ikon kepada aku....


 Ini merupakan detik pertama kali aku melihat secara live rupa movement jam chronograph Swiss. Aku kagum dengan kompleksiti komponen & pergerakannya. Susun atur setiap bahagian komponen yang berinteraksi antara satu sama lain memberikan pergerakan yang harmoni.


 Beberapa rakan jam yang aku kenali juga menunjukkan aku koleksi mereka. Paparan setiap model merupakan suatu yang baru kerana tidak pernah melihatnya sebelum ini. Setiap jam yang aku pegang & belai memberikan suatu pengalaman yang baru. Dengan paparan jam-jam vintage seumpama ini, membuatkan aku lebih appreciate & memahami akan jam vintage.... Tak kenal maka tak cinta...


 Orientasi & taste aku, telah aku dapat dengan penyaksian banyak jam-jam dari kawan-kawan. Konsep asal blog aku diteruskan, yakni aku sedaya upaya cuba untuk hanya review jam yang aku tengok secara live.... kerana aku dapat appreciate, ambil gambar & dapat menceritakan perihal jam itu dalam blog dengan lebih baik. Ditambah pula dengan research dari internet akan memudahkan aku review jam itu dengan lebih baik & faham akannya serta dapat garap, olah & menceritakan mengenainya mengikut gaya aku sendiri. Jam chronograph kini merupakan salah satu daya penarik untuk aku & salah satu pilihan hati.... Namun aku bukanlah seoarang yang profesional... hanya sorang amatur yang ingin menyelit dalam ribuat peminat jam. 


 Gambar-gambar ini merupakan MMS yang aku dapat dari saudara Zahir yang merupakan salah sorang sifu aku yang low profile. Jam-jam yang gempak dalam blog aku perolehi darinya... Tanpanya, masakan aku dapat merasa jam-jam tersebut di tangan aku kerana aku tidaklah mampu untuk memilikinya lagi.... Terima kasih banyak bro...


 Rolex Sub merupakan salah satu jam impian aku... Selama ini hanya dari bahan bacaan & gambar internet saja aku melihatnya... Kini ia sudah di depan mataku....


 Kerana sangat sukakan Sub, saudara Zahir juga turut membantu aku dalam mencari homage Sub yang terbaik untuk aku. Ternyata Epos Sportive 3396 menjadi pilihanku berbanding calon-calon lain.


Dari kawan-kawan juga aku dapat membuat review banyak jam. Banyak jam-jam yang best tak mampu aku beli dapat aku tengok & pegang. Minat terhadap jam diver telah berkembang dalam diri aku seiring dengan pertambahan minat aku yang mendalam dalam dunia jam....


 Doxa Sub1000T Professional ini merupakan jam limited edition untuk Project Aware merupakan koleksi terbaru sahabat aku ini pada waktu itu. Doxa berdial oren merupakan bapa kepada jam diver pertama dunia yang berdial oren. Merekalah yang mula-mula menciptakan jam diver berdial oren yang kemudiannya diikuti oleh banyak lagi jenama.


 Seiko Marinemaster ini merupakan salah satu lagi koleksi terhebatnya. Siapa sangka ada Seiko yang berharga lebih RM8k. Orang yang tidak tahu sejarah akan mencemuh kerana harganya yang mahal itu. Tapi dengan akal yang waras tanpa dipengaruhi emosi, anda perlu tabik dengan Seiko walau betapa agungnya jam Swiss dalam diri anda itu.... Kerana Seiko jugalah yang membuatkan puluhan malah ratusan syarikat Swiss gulung tikar.....


 Bermula dari replika.. nampaknya ia terhenti dengan koleksi menangis Panerai Luminor 112 original. Pertama kali dalam sejarah diri aku dapat menyaksikannya depan mata akan kecantikkannnya & aku akui jam ini memang sangat cantik & auranya sangat hebat. Memang patut ramai orang seluruh dunia menggilainya...... 


Jam-jam hebat begini aku kenali kerana kawan-kawan & sifu aku. Bila berkawan begini, kita boleh mencari jam yang collectible dengan lebih mudah kerana interaksi, pengalaman mereka sangat berguna & lebih cepat sampai disamping pembacaan. Dapatlah kita gabungkan info yang kita dapat itu & keluar dengan keputusan yang tepat untuk kita.


 Salah satu Rolex terawal aku kenal ialah model ini yang dimiliki sifu terhormat aku. 


 Koleksi sifu aku ini pula sangat menggentarkan jiwa aku.... banyak jam-jam hebat, pelik dapat aku tengok & ilmu aku bertambah dengan penceritaan satu-persatu mengenai jam miliknya ini... Macam-macam aku perolehi dengan pertemuan bersama sifu-sifu ini.....


 ....terutamanya Omega military itu yang ramai orang minta untuk beli darinya yang tak mungkin akan dijualnya... 


.... sifu-sifu aku ini sangat terer bab movement & dapat mereka ceritakan satu persatu fungsi, tujuan setiap komponen movement. Aku semakin faham akan perincian movement jam. Sedikit sebanyak aku sudah mendapat idea tentang fungsi & pergerakan komponen jam.....

.... perjalanan aku masih jauh & aku masih mentah dalam dunia jam walau pada saat ini... ikuti sambungannya....

11 KOMEN ANDA:

amar said...

mantap jam-jam geng sana

duniajam said...

hebat bro... ada yg buat aku terbeliak mata! Haha

sah_kul said...

...menarik cerita ni...mmg kita perlukan panduan (sifu) terutama bila nk beli jam yg high-end (bagi kita)..sbb bukan semua yg sedap di mata sesuai ditangan...that's why...

Pencinta Masa said...

Bro, ingatkan bila makin ramai clients ni dah tak sempat tulis blog. Baguslah masih berkesempatan.

walikard said...

Tahniah Dr dah smpi ke tahap ini. Mudah-mudahan apa yg diimpikan dapat dicapai. Satu pengajaran, nak dunia kena dengan ilmu, begitu juga akhirat, kena dengan ilmu. Tak terkecuali jam-jam ini. Artikel yg best Dr!

duniajam said...

sah_kul,

Guru pembimbing kita. Mmg kita perlukan guru di masa kita sesat di tengah jalan. Hehe

duniajam said...

Pencinta Masa,

Pelan2 buat sementara semangat ada. Nnt sambung balik cerita ni. Hehe

duniajam said...

walikard,

Terima kasih banyak atas sokongan. Insyaallah akan diteruskan lagi begini. Hehe... Ilmu suatu yang penting dalam penyampaian maklumat. Hehe

ahmad said...

comey molek

Irhomdeys Vintage Watches said...

Jam dan Dunia Jam sentiasa berputar seperti bumi (dunia) pelbagai inovasi dan kreativiti dihasilkan... tahniah Doc

duniajam said...

Terima kasih Dato'. Hehe