Monday, March 28, 2011

Empunya yang tersayang.... Orient open heart....

Kali ni aku nak berkongsi cerita mengenai jam perempuan pula... Asyik jam laki ja boring juga... Pembaca blog ramai juga yang perempuan & ramai juga kaum hawa yang minat jam... Untuk coretan kali ni, aku tampilkan jam milik isteri tercinta yang kini dah berumur lebih 2 tahun dalam koleksinya... 


Persembahan jam ini yang ringkas, anggun serta kilauannya telah memanggil untuk mendekatinya dengan lebih dekat. Cinta pandang pertama.... kat jam la.... telah membuahkan hasil urus niaga yang berjaya. 


Keseluruhan jam diberi sentuhan polished finishing dengan saduran emas. Tali kulit coklat yang dibekalkan kepadanya memberikan keserasian kepada persembahan keseluruhan jam. 


Design yang ditampilkannya lembut disulami dengan simbol-simbol cinta/love pada dial... yang sebenarnya adalah pearl dial..... Cukup cantik dalam banyak sudut pandangan. Bentuk jarum juga bijak diatur susunan bentuknya agar sesuai dengan wajahnya yang ayu itu.... 


Hati seoarang perempuan yang penuh dengan kecintaan dicoretkan pada jam ini. Simbol cinta bukan saja wujud pada marker.... malah pearl dial yang mempunyai buntuk cinta/love pelbagai saiz itu sebenarnya diukir pada dial untuk memberikan kesan 3D. Yang menarik perhatian adalah bahagian 'open heart' yang juga diberi bentuk cinta/love yang menampakkan balance wheel di belakangnya.....

Pada aku... ini suatu yang simbolik.... Kenapa ya? Jam skeleton menampakkan keseluruhan movement... jam open heart pula hanya 'dibuka' bahagian dial yang menampakkan balance wheel.... 

Apa yang simboliknya?

Bagi yang tak minat jam, mungkin ia hanyalah satu jam saja... Bagi yang minat jam pula, ia adalah suatu jam yang cantik & unik... Namun bagi mereka yang menghayati sesuatu jam mesti akan faham maksud aku ni...., jam itu menceritakan sesuatu... Sesuatu yang istimewa yang orang lain tidak nampak & faham.... Open heart pada jam ini berbeza sedikit dengan model open heart lain. Open heart jam ini dibentukkan dengan kemas dengan simbol love.... cinta.... Cinta sejati yang telus/transparent... 'Open heart' jam ini dibuat pada balance wheel... yakni mekanisme penggerak atau pendek kata jantung jam itu... Ia menunjukkan sifatnya, bentuknya, gerakannya tanpa selindung menyusun rentak gerakan yang sekata memberikan maksud gerakannya itu... Jika digarapkan ia dengan kehidupan kita, jam ini merupakan suatu simbol, maksud cinta sejati pasangan yang telus/transparent kepada kita..... Adoi... Jiwang juga aku ni ya? Ekekeke.... 

Simboliknya akan terjejas, senget & ralat jika ia dijadikan hadiah di mana 'open heart' tersebut bukanlah pada balance wheel..... tapi pada bridge, skru atau sebagainya... Sudah tentu maksud cinta telus itu tak tercapai & sudah pasti maksudnya juga akan menjadi lain... cinta tersembunyi penuh tipu daya setia.... 


Jam ini dibekalkan dengan cermin mineral cembung yang cukup tebal... Serasi dengan bentuk keseluruhan casing yang membulat.


Crown dibuat nipis supaya tidak memcacatkan rupa jam. Namun ia mudah dikendalikan. Ia mempunyai diameter 34mm yang sesuai dengan kebanyakan saiz tangan perempuan.


Namun sesuatu yang aku agak kecewa ialah kualiti sadurannya... lihat saja kesan tompokan halus yang berlaku setelah lebih 2 tahun. Jam ini jarang beraksi di tangan isteri aku & dijaga dengan cukup rapi serta berhati-hati ketika pakai... Disimpan pula dalam kotak yang diisi dengan gel silika... namun kesannya jadi begitu pula. Penat juga polish nak bagi hilang, namun jadi balik. Kesan ini tidak berlaku langsung pada jam Citizen miliknya yang juga besadur emas yang lebih tua umurnya dari Orient ini.


Caseback jenis snap-on turut menampilkan bentuk love yang turut selari kedudukannya dengan open heart pada dial..... itu yang dikatakan telus! Depan ke, belakang ke... tiada yang tersembunyi maksudnya... telus & sejati!


Jam ini didatangkan dengan 2 jenis warna tali. Satu lagi tali berwarna putih. Deployant clasp itu sebenarnya aku yang pasang untuk memanjangkan riwayat tali jam ini... itu adalah salah satu tips memanjangkan hayat tali kulit. 

Ungkapan sayang, cinta boleh diekspreskan dengan pelbagai bentuk & cara... Ada yang nyata, ada yang tidak, ada pula yang tersirat, ada pula yang penuh kiasan... walau apa saja bentuk luahan, cinta kepada yang tercinta suatu yang penuh bermakna... namun jangan pula lupa cinta sejati YANG MAHA ESA..... 

10 KOMEN ANDA:

sah_kul said...

bro da cuba padam dengan pemadam pensel biasa untuk saduran yang nampak bercapuk tu...dulu apek kedai jam yg ajar buat macam tu...

duniajam said...

Tq bro... nnt try buat tgk. Dok tenyeh dengan kain mikrofiber ja. Hehe

WIS said...
This comment has been removed by the author.
Suka Jam said...

Pakai ubat gigi boleh gak kot?

duniajam said...

Entah la bro... aku tak berani la psl takot terkeluar emas dia tu. Haha.. kalau SS aku berani buat... ekeke...

Suka Jam said...

Haha!!, lawa jam ni. Tembus open heart dia dari depan ke belakang.. Kemas buatannya.

en_me said...

chantekknyer jam ittewww.. ehehe

duniajam said...

Terima kaceh... ehehe

amar said...

ini lagi 10 taun dah boleh masuk kategori vintage..lawa

duniajam said...

Habuan anak2 nanti. hehe