Saturday, August 20, 2011

Nilai seutas jam Longines......

Jam yang dipaparkan ini merupakan milik sifu aku.... Beliau memiliki koleksi jam vintage yang mengagumkan. Salah satu jenama kegemaran beliau adalah Longines selain dari Zenith. Ini merupakan salah satu koleksi terbaru yang ditunjukkan kepada aku suatu ketika dahulu....


 Jam vintage yang sarat dengan kisah ditonjolkan dengan rupanya yang masih kacak walau dimamah usia... Jam vintage dengan sub-second ini merupakan kegemaran ramai penggemar jam vintage & ramai juga yang mencari jam seumpama ini...


 Dial telah mengalami patina, sesuai dengan usianya itu.... Patina merupakan salah satu ciri kegemaran peminat jam vintage... semakin berkerak, semakin berisi & semakin tinggi nilainya di mata penggemarnya.... Dari segi penentuan harga sesuatu jam vintage bukanlah terletak pada umurnya saja, namun dari banyak segi selain dari jenama itu sendiri. Umur tidak begitu memainkan peranan melainkan ianya sangat istimewa....


Keadaan casing sangatlah memuaskan.. melainkan salah satu lug telah pecah sedikit. Saduran emas 10k padanya memberikan ketahanan warna emas kepadanya & tiada langsung bahagian yang telah 'turun' keemasannya.. Begitulah uniknya jam ini.... Lihat pada rupa casing ini saja, kita sudah boleh tahu yang harganya tidak akan kurang dari RM1k.


 Di sisi casing tertera nilai saduran emas padanya & arahan penggunaan alat yang berjenama Admiral yang aku rasa perlu digunakan jika movement ingin dibuka memandangkan caseback tidak boleh dibuka. Movement perlu dibuka dari bahagian atas..... cermin. Tapi ini jam kepunyaan sifu... tak perlu guna Admiral pun boleh buka....


Keadaan dalam casing seperti tidak terjejas. Ianya masih cantik & bersih... Setelah 'dibogelkan' begini, barulah nampak isi dalamnya...


Bahagian dalamnya menempatkan info mengenai jam ini... Buatannya kemas & nampak cukup berkualiti. Buatannya yang baik ini memberikan ketahanan & ia masih utuh serta kekal hingga kini.... keadaannya seperti tidak terjejas...


Dial melengkung sidikut di bahagian tepi & hour marker masih berkeadaan baik. Dial & jarum berpatina sesuailah dengan umurnya itu... ditambah pula dengan sub-second, impaknya sebagai jam vintage yang hebat sangat kuat.... sudah tentu harganya juga tinggi....


Movement 19A merupakan movement high-grade yang dibuat dengan kualiti yang cukup tinggi. Lihat saja finishing padanya itu yang nampak cukup cantik & sangat kemas buatannya. Ianya mempunyai 17 jewels & sangat cemerlang dalam perjalanan waktunya... 

Seperkara yang menarik ialah movement ini merupakan movement in-house Longines sendiri yang mula diperkenalkan pada tahun 1952. Habat bukan? Bukan calang-calang jam vintage sebenarnya & sebab itu bukan semua jam vintage itu mempunyai nilai harga yang sama. Ada yang murah serta tidak tahan harganya, ada yang kekal harganya & ada pula yang sangat tinggi harganya...semakin lama semakin tinggi harganya. 

Mungkin ada yang rupanya sama, tapi berbeza kualiti, buatan, spesifikasi serta sejarahnya.... banyak faktor perlu diambil kira sebelum kita mengatakan jam itu mahal... Tapi bila kita sudah tahu, mungkin fikiran kita akan berubah & akan mengatakan pula sesuailah dengan harganya & berbaloi memilikinya.....

9 KOMEN ANDA:

Jojoe said...

cantik dan klasik!!

duniajam said...

mmg cantek... Aku tgk pun suka.. Hehe

walikard said...

Cantiknya jam klasik macam ni, evergreen. Sub-second tu memang menambah seri...paling kagum, gold tone yang tak pudar tu

sah_kul said...

kecik laa :(

Suka Jam said...

Lawa jam ni.. agak2 tuan dia nak letgo tak?

thetick-thetick said...

cantek punya L.Admiral... la ni payah nak cari Longines dress watch yang pristine! ni saudara Shukri punya ka?

duniajam said...

Suka Jam.. tak kot.. koleksi katanya... hehe

duniajam said...

thetickthetick...

bukan.. member H4U gak yg punya ni.. hehe

Rsyam said...

canteknye... jeles2.. hehe