Wednesday, April 18, 2012

UFO mendarat di Malaysia

Misteri UFO


Gempar! Sebuah Unidentified Flying Object (UFO) kelihatan berlegar-legar di udara sekitar kampung aku.... Ramai yang tergamam melihatnya kerana belum pernah melihat objek sebegitu rupa terbang rendah begitu. Apatah lagi dengan bentuknya yang bulat & tiada sebarang bunyi dikeluarkan.....


 Ia mengeluarkan cahaya merah bak delima bagaikan spotlight sedang menyuluh sesuatu dibawahnya.... Bagaikan pesawat peninjau, cahayanya itu menyuluh sesiapa saja yang ada di bawah. 

Banyak cerita mengenai UFO keluar dari seluruh dunia. Pelbagai cerita boleh kita dengar dari mereka yang berpengalaman melihatnya... tak kurang juga yang mengaku pernah diculik 'alien' UFO ini. Misteri UFO tidak pernah terungkai hingga sekarang oleh pengkaji Barat. Sejak tahun 1950an manusia telah melihat objek misteri ini. Sejak itu ramai yang mengkajinya. Teknologi UFO sangat tinggi & tak tergapai dengan teknologi manusia sekarang. Banyak juga dokumentari mengenai UFO di TV & banyak juga filem yang berkisar mengenai UFO & alien dalam ceritanya....


Dikatakan UFO di China
Gambar diambil dari ECETI

Jadi apakah UFO? Aku bukanlah pengkaji UFO, jauh sekalilah nak menjelaskan mengenai UFO ini. Ramai juga yang tidak mempercayai kewujudannya kerana tidak pernah melihatnya. Namun terus terang aku cakap kerana aku sendiri pernah banyak kali melihatnya... Apatah lagi dengan banyak penipuan mengenainya juga tersebar dengan video-video palsu. 

Keluarga aku semuanya pernah melihat kelibat UFO ini. Ibu tersayang aku juga pernah mengalami peristiwa UFO menyuluhnya dengan cahaya merah sepertimana gambaran di atas sewaktu beliau masih kecil. Kejadian berlaku di Kampung Sungai Pinang, Balik Pulau sekitar tahun 1960an. Kejadian tersebut berlaku ketika ibu bersama anak sedara sedang bermain di luar rumah pada sebelah petang. Tak lama selepas itu, seluruh kampung hiruk pikuk dengan ceritan orang kampung yang panik melihat objek berbentuk bulat yang terbang hanya tinggi pokok kelapa sahaja. Ada yang berlari lintang pukang, ada yang menjerit hantu... porak poranda keadaan ketika itu. Dari jauh, ibu terlihat cahaya merah terang sedang datang dari hujung kampung dari celahan pokok. Cahayanya sangat terang & menyuluh ke bawah... Sedar tak sedar, UFO tersebut dah berada di atas kepala ibu & menyuluh cahayanya kepada ibu. Ibu yang panik terus pegang anak sedaranya & lari lintang pukang masuk ke dalam rumah. Menurut ibu, cahaya itu mengikutknya ke mana saja beliau lari. 

UFO tersebut dikatakan pergi ke hujung kampung & mendarat di sawah padi. Cerita disampaikan oleh sedara ibu yang rumahnya berada sebelah sawah padi tersebut... Namun setelah berpuluh tahun kemudian... pada tahun 1996, sewaktu aku di tingkatan 4 & kalau tak silap aku, UFO tersebut datang lagi dengan cara yang sama seolah meninjau keadaan kampung tersebut. Cerita ini disampaikan oleh Allahyarhamah ibu sedara aku yang juga menyaksikan kejadian UFO tersebut sewaktu ibu masih kecil yang ketika itu ibu sedang bermain dengan anaknya di luar rumah. Namun kisah ini tidak kecoh di dada akhbar. Apatah lagi diceritakan secara terbuka... Apatah lagi ada yang percaya ianya hantu. Cerita ini tidak ramai yang tahu melainkan penduduk kampung itu sendiri & aku rasa aku patut berkongsi cerita ini kerana tidak mahu cerita UFO ini hanyalah dikatakan dongengan semata-mata... kalau anda tidak percaya cerita ini terpulanglah.....


Gambaran begini pula aku gambarkan dari pengalaman ibu & adik aku yang menyaksikannya suatu ketika dulu. Berlaku di kampung aku... ibu & adik keluar pada malam itu untuk ke rumah sedara. Sewaktu sampai selekoh yang cuma 100 meter dari rumah, ibu terpandang satu cahaya merah berkelip-kelip yang barada tinggi pokok getah (sekarang dah ditanam kelapa sawit). Ibu berhentikan kereta & keluar bersama adik pergi dekat dengan objek tersebut. Ternyata ianya sebuah UFO. Tiada sebarang bunyi kedengaran & cahaya merahnya berkelip-kelip & bergerak dalam bulatan. Ia berada hanya dihujung pucuk pokok getah sahaja. Agak lama ibu & adik saksikan UFO tersebut. Bila ibu nak ke kereta semula, bila tengok balik dah tiada... Apa boleh buat masa tu bukan ada telefon canggih macam sekarang ni. Sekejap je boleh keluarkan ambil gambar... tiada bukti dapat aku tunjuk kepada anda.. hanyalah cerita ini yang dapat aku ceritakan...

Aku pernah saksikan UFO berlegar di atas rumah ketika malam raya sewaktu di tingkatan 5. Sewaktu aku melihat UFO tersebut, memang tiada bunyi langsung kedengaran seperti kebiasaan kapal terbang & terdapat cahaya merah seperti mana yang ibu tengok. Kebetulan adik aku juga ada pada masa tu & aku menjerit panggil dia tengok. Adik kata serupa objek tu dengan dia tengok. Pada masa yang sama aku ternampak satu lagi cahaya bewarna putih pula terbang dalam keadaan terhoyong hayang... aku kejar dengan basikal... namun cahaya hilang begitu saja.... yang pastinya ianya bukanlah mercun kerana tiada letupan serta pergerakannya mendatar & bukan menaik...

Masih ingat lagi peristiwa planet Marikh yang berada dekat dengan bumi? Pada malam itu, aku & keluarga saksikan suatu peristiwa yang luar biasa dari sebelum ini. Aku nampak banyak UFO berlegar-legar & terbang sangat laju. Aku panjat bumbung rumah nak tengok dengan lebih jelas. Terbang dah la sangat laju... boleh pulak berhenti. Ada beberapa UFO kelihatan di tempat yang sama & lepas tu pakat terbang ke sana sini. Semasa kami sekeluarga sedang berada di luar menyaksikannya, ada sorang jiran tegur kami tengok apa... bila cakap tengok UFO, beliau gelak kerana tak percaya... sedangkan kalau beliau tengok langit pada ketika itu, nescaya beliau juga akan nampak juga... Sukar untuk meyakinkan orang yang tidak mempercayai perkara ini walau benda ada depan mata... bukan semua orang boleh terima kewujudan makhluk UFO ini...

Banyak lagi peristiwa aku & keluarga menyaksikan UFO ini... Kalau nak cerita, jadi terlalu panjang pula... cukuplah sekadar sedikit cerita pengalaman ini. Mungkin anda juga mempunyai pengalaman yang sama....



Flying Saucers Have Landed merupakan buku pembelian ayah suatu masa dulu. Celik mata, aku dah sedar wujudnya buku ini. Ramai pengkaji barat yang masih bingung & tertanya dengan kajian objek misteri ini. Masih belum terjawab persoalan mereka & teori yang keluar hanyalah andaian berdasarkan kajian mereka itu....


Salah satu gambar UFO dalam buku tersebut... Ada juga pihak yang mereka cipta gambar seumpama ini dengan membuat pengambaran menggunakan UFO palsu. Banyak juga gambar-gambar palsu buatan manusia sendiri..... Rekaan-rekaan begini jugalah membuatkan ramai orang tak percaya....


Objek yang tertangkap dari satelit yang menyerupai piring terbang di angkasa lepas. 


Gambar dari Weird Things
Makhluk 'alien' digambarkan sebagai makhluk yang berbadan kurus, kepala besar dengan mata yang besar. Tiada hidung menonjol seperti manusia & mempunyai mulut. Mengapa satu dunia menggambarkan 'alien' dengan gambaran yang sama? Bila sebut saja alien, maka itulah gambarannya... kerana mungkin ramai yang pernah berdepan dengan makhluk itu dengan rupa sedemikian....

Dari pemahaman aku dari bacaan-bacaan yang pernah aku buat, alien ini terdiri dari makhluk jin berteknologi tinggi... Ada juga yang mengatakan bahawa mereka ini merupakan alat dajjal untuk memesongkan akidah manusia.... Betul juga... apabila manusia terlalu taksub dengan mereka (alien) & merasakan ada kuasa yang lebih hebat dari Allah....


Fenomena UFO dengan banyak seperti gambar atas pernah suatu ketika dulu ibu & ayah saksikan pada tahun 1980an bersama jiran sebelah rumah. Ketika itu mereka sedang bersembang di luar pagar rumah pada sebelah malam. Mereka semua saksikan keadaan ini bersama-sama.... 

Dalam sejarah, kita tahu bahawa manusia pernah sampai di tahap teknologi tinggi sebelum sifat bongkak, sombong, angkuh menguasai diri sesuatu kaum & mereka lari jauh dari menyembah Allah Yang Maha Esa... Banyak kerosakan & kemungkaran yang dilakukan mereka & tidak mengikut ajaran yang disampaikan Nabi & Rasul Allah..... maka turunlah azab memusnahkan setiap kaum yang sesat & melakukan kemungkaran ini.... Namun di sebalik itu, Dajjal tidak mati, segala teknologi, kepandaian telah diserap oleh Dajjal & setiap zaman Nabi, dia hidup & dia dapat menguasai teknologi setiap zaman kaum tersebut. Segitiga Bermuda pula dikatakan pusat tenaga negatif yang terkuat di dunia & merupakan pusat pemerintahan Dajjal. Sehingga kini masih belum terungkai kisahnya oleh pengkaji-pengkaji barat. Bagi kita orang Islam yang berpegang pada Al-Quran & Sunnah.... wajib bagi kita mempercayai perkara ghaib & ketetapan Allah...

Ada pengkaji barat mengatakan bahawa UFO & alien itu datang dari planet lain... tapi aku rasa ia datang dari bumi sendiri... dari Segitiga Bermuda itu sendiri.... kerana banyak peristiwa yang berlaku pada orang baratn berlaku di Segitiga Bermuda. Malah ada yang mengatakan nampak UFO keluar dari kawasan tersebut. Jadi tak pelik jika dikatakan ianya merupakan teknologi dari Dajjal yang telah berkembang sejak zaman berzaman. Atau sebenarnya merupakan teknologi yang berasal dari manusia yang diperkembangkannya. Setiap zaman Nabi pula berjarak beratus & ada yang beribu tahun... perkembangan teknologi manusia boleh mencapai tahap yang paling tinggi pada kemuncak setiap zaman itu..... teknologi yang kita tak mampu bayangkan dari apa yang kita ada sekarang. 

Wallahualam... Allah Yang Maha Mengetahui....




--------------------------------------------------------------------------




Sejarah chronograph Seiko


Sejarah penciptaan Seiko cukup hebat. Pada tahun 1968 mereka telah memenangi pertandingan Geneva Observatory Competition yang dikatakan sangat ketat syaratnya untuk mendapat pengiktirafan chronometer. Buat permulaan, Seiko berada ditangga ke-144. Lima tahun Seiko mencubanya & pada tahun 1968, kemenangan berpihak kepada mereka. Ratusan jenama Swiss menghantar movement serta movement prototaip khas untuk pertandingan itu kalah dengan Seiko yang pada tahun itu menghantar movement Grand Seiko. Keputusannya jauh lebih baik dari pemenang tahun sebelum itu. 

Pada tahun berikutnya pertandingan yang diasaskan sejak tahun 1772 itu, telah dihentikan sama sekali. Kini ia digantikan dengan Controle Officiel Suisse de Chronometrie (COSC). Dikatakan ianya dihentikan apabila evolusi jam quartz bermula.... Ianya salah satu sebablah, namun aku ada pendapat lain sebenarnya  dengan penghentian pertandingan itu..... Jika anda google, cerita mengenai kemenangan Seiko tidak diceritakan mereka.... sudah pasti mereka agak malu dengan kekalahan itu tambahan pula kalah di tangan Jepun.... Dengan tidak semena-menanya pertandingan yang telah bertapak ratusan tahun itu dihentikan sama sekali. Ini hanyalah pendapat aku sahaja.... namun bagi aku kemenangan Seiko itu satu tamparan hebat buat mereka.

Gambar dari Seiko Watches
Link di bawah menunjukkan kemenangan & penghargaan yang pernah diterima Seiko:

Banyak penciptaan pertama di dunia dihasilkan Seiko. Salah satunya ialah movement 6139Seiko 6139 merupakan jam chronograph pertama di dunia. Ianya diciptakan pada tahun 1969. Movement 6139 mempunyai 1 register pada dial yang mengukur masa setiap 1 minit (30 minit satu pusingan). 

Seiko 6139
Gambar dari Watch U Seek

Pada tahun 1970, Seiko mengeluarkan movement baru iaitu 6138 yang dari pemahaman aku berlanjutan pengeluarannya sehingga 1979. Sekiranya maklumat ini salah, sila betulkan....

Antara model keluaran Seiko 6138 yang unik & tersendiri.
Gambar pinjam dari forum.
Berbeza dengan 6139, movement 6138 menampilkan 2 register pada dial yang mana satu register mengukur masa 30 minit satu pusingan (dial bawah) & satu lagi mengukur masa 12 jam satu pusingan (dial atas). Sepertimana pengeluaran 6139, model keluaran 6138 juga banyak dengan nama tersendiri setiap satunya. Nama-nama ini diberi oleh peminat Seiko sendiri seperti Bullhead, Slide Rule/Pilot, Panda, Jumbo, UFO, Big Blue, Helmet & Baby UFO. 

Satu pendekatan yang sangat bagus dalam penciptaan movement chronograph Seiko ialah sistem vertical clutch & column wheel.  Mekanisme yang terhasil dari penggunaan sistem tersebut memberikan bacaan waktu yang tepat & jarum tidak 'terlompat' sepertimana penggunaan sistem lateral clutch pada movement Swiss...... serta ia juga tidak akan melambatkan bacaan waktu sekiranya chronograph sentiasa dihidupkan.

Movement Seiko Spring Drive Chronograph pada bahagian column wheel.
Gambar diambil dari Time Zone

Rupa vertical clutch dari movement Seiko Spring Drive Chronograph tersebut.
Gambar diambil dari Time Zone


Kini teknologi sistem vertical clutch & column wheel turut digunapakai pada penciptaan movement in-house Swiss, yang terbukti lebih baik sistemnya berbanding lateral clutch. Seiko sepatutnya mendapat pengiktirafan sebagai pencipta movement terbaik. 

Agak menyedihkan apabila Seiko dipandang sebelah mata oleh ramai pihak termasuklah peminat jam sendiri. Orang ramai masih memandang rendah dengan Seiko & seperti tidak yakin dengan jenama ini. Jika mereka tahu akan sejarah Seiko, pasti mereka juga akan hormat Seiko. Sepatutnya begitulah kalau minda kita terbuka. Bagi peminat jam, Seiko seharusnya berada satu tahap yang tinggi di mata kita & pihak Swiss seharusnya tabik pada mereka. Namun dalam perlumbaan & persaingan, ianya agak mustahil untuk dilihat apatah lagi jika kuasa pesaing tersebut berlainan benua....

Penciptaan pertama Seiko boleh dilihat pada pautan di bawah:



------------------------------------------------------------------------------------------



Seiko 6138-0011


Seiko 6138-0011 ini merupakan siri 6138 pertama aku miliki. Beberapa model 6138 pernah juga aku miliki sebelum ini seperti Bullhead, Panda & Jumbo. Namun ke semuanya telah dijual & yang tinggal hanyalah UFO ini saja. Populariti jam-jam Seiko menular ke seluruh dunia & nama-nama ini digunapakai di seluruh dunia. Bila sebut saja nama tersebut, pasti peminat tahu akan model yang dimaksudkan itu.

Tahukah anda ada nama lain selain UFO? Namun di Malaysia nama UFO itu paling popular. Kalau sebut Yachtmaster pasti Rolex Yachtmaster yang akan terbayang di kepala dahulu... Ya! Nama lain bagi UFO ini ialah Yachtmaster. Namun jangan terkejut kerana ada satu lagi nama untuknya iaitu.... Big Small Eye. Agak janggal namanya (idea dari saiz register yang berbeza) & penggunaannya tidak meluas.



Keadaan jam ini sempurna & cantik. Diamater casing (tidak termasuk crown) ialah 44mm. Saiz dari lug ke lug (horizontal/atas ke bawah) ialah 47mm. Jika diperhatikan casing UFO ini telah dipolished dengan sempurna... boleh buat cermin. Keadaan original UFO sepatutnya adalah brush finished seperti gambar di bawah. 

Gambar dari forum Watch U Seek
Ikut pemahaman aku, casing original UFO sepatutnya brush finished di bahagian atas & polished di bahagian bawah. Maksudnya di sini, tuan jam sebelum aku ini cukup rajin meluangkan masa & tenaga menggosoknya sampai berkilat kerana tiada langsung tanda-tanda atau kesan/alur brush finished itu pada jam ini.... suatu kerja yang memerlukan kesabaran & tenaga yang banyak jika hanya melakukan dengan tangan...... Abang Radzi TheTick-TheTick juga mengajar aku bagaimana untuk mengembalikan kesan brush itu pada jam ini. Beliau menunjukkan kepada aku UFO beliau yang telah siap dibaik pulih.


Mungkin bentuknya ala-ala UFO menyebabkan nama tersebut digunapakai padanya. Nampak sangat sesuai rupanya itu dengan namanya. Istimewanya jam ini berbanding model 6138 lain ialah cerminya rata di bahagian atas & cembung dibahagian dalam. Ia memberikan reflektif & biasan yang unik dipandang mata.


Bezel jam ini sebenarnya boleh ditanggalkan sepertimana bezel jam diver. Insert bezel dengan pengukur tachymeter itu boleh digunakan untuk mengukur kelajuan. Keadaannya sangat baik tanpa sebarang kecacatan & mempunyai jalur merah mengelilinginya. Walau halus jalurnya namun memberikan kemanisan pada wajahnya..... macam orang ada tahi lalat le..... 


Dial berkeadaan baik & nampak baru. Aku yakin ianya adalah dial aftermarket kerana tiada langsung tanda patina yang sepatutnya ada pada jam berumur ini. Jarum-jarumnya didapati telah diwarnakan semula. Jarum saat nampak kesan cat tak sekata & jarum register (subdial) yang sepatutnya hitam juga diwarnakan oren. Mungkin untuk menyamakannya dengan warna jarum saat tersebut. Sepatutnya jarum register adalah berwarna hitam.


Gambar dari Network54.
Ada juga keluaran UFO yang mempunyai nama Seiko 5 Sports Speedtimer pada dial seperti gambar di atas. Menurut sumber, model di atas merupakan jam JDM & ia disahkan lagi dengan jarum berbentuk 'arrow head'. Dikatakan bahawa model JDM ini adalah model yang terawal. 


Gambar dari Network54.
Ini pula dikatakan keluaran JDM yang berikutnya. Perhatikan bahawa jarumnya bukan lagi berbentuk 'arrow head' & hanya tertera Speedtimer pada dial.


Gambar ehsan dari Cikgu Zulkanain 24 Jam.

Ada juga jarum saat yang berwarna kuning seperti gambar di atas. Ia merupakan milik Cikgu Zulkanain yang diperturunkan dari Allahyarham ayahanda beliau. Kondisi jam tersebut sangat baik & ia berkeadaan original. Terima kasih diucapkan pada beliau kerana email aku gambar jam ini bersama-sama bracelet original.

Gambar dari The Watch Site
Keadaan jam ini nampak sempurnya. Kalau perhatikan jarum register (subdial) berwarna hitam. Casingnya juga adalah brush finished. Keadaan keseluruhan jam ini sangat cantik. Sentuhan tali Nato berjalur merah sangat sesuai dengannya. Pelbagai variasi dalam keluarga UFO dikeluarkan. Yang mana satu pilihan hati anda? Tepuk dada tanya selera...


Lume UFO milikku ini masih bercahaya terang namun tidak lama jedanya. Dengan apa yang aku lihat ini, aku percaya bahawa dial & jarum jam ini telah ditukar baru. Dengan umurnya, sepatutnya lume sudah tidak bercahaya terang lagi kerana ketahanan luminous paint tidak akan bertahan sampai bila-bila sepertimana trigalight/gas tube microtec-H3 yang mempunyai half-life sekurang-kurangnya 15-20 tahun.


Crown tidak bertanda masih berkeadaan baik. Namun pusher jam ini bukanlah miliknya.... Tapi aku pasti masih dari keluarga 6138. Frenken juga rupanya jam ni..... Tak apalah, asalkan berfungsi baik sudahlah.... 


Gambar dari Time Watches 4U
Pusher UFO sepatutnya seperti di atas. Ia sepatutnya mempunyai jaluran sebegitu.



Caseback jenis skru berkeadaan sempurnya. Dari nombor siri ia dikeluarkan pada bulan Oktober 1975 dengan keluaran ke-9710.


Movement 6138B ini masih berfungsi dengan sempurnya. Chronograph berfungsi baik dengan reset tepat pada 0. Berbeza dari movement 6139, movement 6138 mempunyai keupayaan kunci (winding). Ianya suatu kelebihan yang bagus untuk pengguna.


Jarum merah menunjukkan column wheel yang kini menjadi ikutan pembuat movement chronograph Swiss. Jarum kuning pula menunjukkan kedudukan vertical clutch yang berada di tengah movement. Ianya terletak hanya di belakang pinion itu separas dengan escapement bridge.


Gambar dari Seiko Divers
Bahagian tengah itu merupakan vertical clutch Seiko 6138Perhatikan ia separas kedudukannya dengan escapement bridge.


Movement jam ini dipegang & distabilkan oleh case ring. Sepatutnya wujud satu spring pemegang movement pada case ring. Pada movement jam ini ianya tiada lagi. Gambar di atas menunjukkan fungsi case ring ini. Tanpanya movement tidak stabil & pusher tidak dapat dipegang. Setiap pusher mempunyai spring yang kecil. Sekiranya spring itu sudah tidak kenyal ataupun hilang, kita boleh guna spring dari pen yang bersesuaian dengan saiznya.


Ini pula gandingan UFO milik aku dengan salah sorang sifu. Sama tapi tak serupa. ada sedikit pebezaan di antara kedua-duanya. Cermin jam miliknya sangat berlainan dari aku & ia meninggi. Ia juga tidak cembung di bahagian dalam. Kemungkinan besar ianya merupakan cermin cari Bullhead.


Bracelet jam ini dipercayai adalah original berdasarkan gambar dari katalog & persamaan dari banyak UFO di internet. Pemakaiannya selesa... namun aku tak berapa minat dengan rupanya... Jadi tali kulit dengan jahitan benang merah di tepi menjadi pilihan pertama. Saiz lug jam ini hanyalah 19mm. Kini tiada tali dijual dengan saiz tersebut. Pilihan lain adalah samada tali 18mm ataupun 20mm.


Sekali sekala suka juga aku tukar talinya. Dengan tali kulit brown jam tampak muda & bergaya. Bentuknya yang unik & tersendiri boleh menjadi tarikan kepada sesiapa yang melihatnya.... Segak & bersahaja walau di masa saja....

Kini sudah 37 tahun umur jam ini. Namun ia masih kacak & mengatur waktu dengan baik.... Ciptaan Seiko bukanlah suatu yang boleh dipandang enteng. Kualiti binaannya menjaminkan ketahanan sehingga 100 tahun lamanya jika dijaga dengan baik.....


13 KOMEN ANDA:

zul said...

Bro,artikel yang sangat menarik. Tahniah!Push button berjalur turut ada pada seiko slide rule saya.

duniajam said...

Terima kasih tuan!

Nampaknya ada 2 Seiko 6138 yg berkongsi bahagian yg sama. Terima kasih atas maklumat tuan.

walikard said...

Enjoy baca post ko ni bro...ada cerita, ada fakta. Boleh buat rujukan di saat2 memerlukan. TQ

sah_kul said...

Akhir dpt jua aku mengomen dlm blog Dj stelah puas berjalan :) UFO mmg antara model Seiko yg menarik. Tp utk mendapatkan yg full ori mmerlukan nasib dan berkemampuan... Sayang sekali Dj dgn jam ni... Dapat dirasakan dari bait-bait katanya... :)

duniajam said...

Walikard...

Terima kasih bro...

duniajam said...

sah_kul...

UFO ni agak kuat chemistrynya... Cermin dia retak sbnrnya skrg ni. Takda masa nak pasang cermin baru lg. Dah pasang nnt, boleh cerita kat blog. Hehe

Irhomdeys Vintage Watches said...

Ish ish Doc.... citer ank wat aku tak jadi juai ufo JDM Seiko 5 Speedtimer aku. BTW I really enjoyed reading it. Tahniah

duniajam said...

Ayahanda Irhomdeys Vintage Watches...

Terima kasih... Kalau ada yg JDM tu lg best. Payah dpt & harga pun lbh mahal. Hehe...

Jasson C. said...
This comment has been removed by the author.
duniajam said...

Thanks Jasson!

Isa Baby said...

Aku percaya kisah UFO tuan kerana kisah yg hampir sama diceritakan oleh kakak sulong aku yang dia kata peristiwa penampakan UFO ini berlaku semasa aku masih kecil sekitar tahun 1960-an di Kulai, Johor. Berlaku hampir pd waktu maghrib dan kerana itulah jiran-jiran yg tak percaya mengatakan itu adalah hantu. Kakak aku bgtahu dia ternampak cahaya yg sangat kecil tetapi terang di langit yg semakin lama semakin besar kerana ia merendah hingga ke pucuk pokok kelapa. Bahagian bawahnya yg berbentuk piring bulat amat terang berwarna warni. Akhirnya setelah beberapa saat pada kedudukan tepat di atas kepala kakak aku pd ketinggian pokok kelapa tadi,UFO ini memecut laju naik ke langit. Itu kisah dari kakak aku.

Isa Baby said...

Aku percaya hal UFO kerana hampir sama yg berlaku kpd kakak sulong aku sekitar tahun 1960-an di Kulai, Johor semasa aku masih kecil. Pada ketinggian pohon kelapa, UFO yg pada asalnya titik kecil bercahaya kini menuju tepat di atas kepala kakak aku itu. Kakak aku berlari memanggil jiran tp jiran tak berani keluar lihat kerana mereka fikir itu hantu. Kejadian berlaku pd masa maghrib. Bentuknya yg jelas bulat umpama piring amatcantik bercahaya warna warni di bahagian bawahnya. Selepas beberapa saat terapung, UFO itu memecut laju naik ke langit meninggalkan kakak aku yg kebingungan. Aku percaya pd wujudnya UFO. Cuma aku tak tahu siapa mereka sebenarnya. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

duniajam said...

Terima kasih byk kerana berkongsi cerita... sy sgt suka apa2 cerita berkaitan UFO ni. Sejak kali terakhir sy tengok dulu, saya tak nampak lg setakat ni. Teringin nak tengok lg...