Wednesday, April 13, 2011

Bergaya dengan Alain Delon

Siapa yang tak kenal dengan Alain Delon.... Mereka merupakan jenama fesyen terkemuka yang menawarkan kualiti pakaian serta design yang kasual & eksklusif. Selain pakaian serta aksesori mereka juga mengeluarkan jam tangan sebagai pelengkap produk mereka. 

Apakah itu jam butik/fesyen/designer? Ia adalah jam berjenama fesyen/designer yang mengeluarkan pakaian serta aksesori yang berkaitan contohnya Alain Delon ini, Gucci, Guess, Crocodile, Levi's, Fossil, Timberland, Puma, Pierre Cardin, Cerruti dan lain-lain lagi. Pendek kata jenama yang buat pakaianlah. Kalau jam berjenama itu turut mempunyai rangkaian pakaian, itulah jenama butik/fesyen/designer.  Menurut sorang otai, jenama-jenama ini bukanlah membuat jam di kilang mereka, namun melesenkan kilang lain untuk membuatkan jam berjenama mereka. 

Sewaktu di zaman sekolah dulu aku pernah berangan untuk memiliki jam jenama ni. Keratan iklan jam-jam Alain Delon ada yang masihku simpan dalam buku skrap. Jam ini sebenarnya kepunyaan sahabat lama yang berkunjung ke rumah aku. Ia adalah hadiah hantaran perkahwinannya & merupakan satu-satunya jam yang digunakan setiap hari. Beliau kerap berkunjung ke rumah aku. Jadi kali ni aku ambil kesempatan untuk menjadikan jamnya model penghias blog aku.


Menurut beliau, design jam ini membuatkannya tertarik & merupakan jam automatik pertamanya. Sepertimana design pakaian Alain Delon yang kasual & eksklusif, penampilan tersebut digarapkan juga dalam jam ini. Casing sedikit bujur dengan design dial & cermin gabungan cembung & cekung di sebelah tepinya.

Ia mempunyai 2 register yang memaparkan subdial 24 jam (kiri) & hari (kanan) dimana logo AD dibuat secara kreatif & berseni padanya. Dial juga mempunyai desorasi sesuai dengan penampilannya. Jika anda perasan, crownnya bukanlah terletak tepat pada pukul 3 seperti kebanyakan jam, namun terletak diantara pukul 2 & 3. Unik! Namun ada sebabnya....


Ia merupakan jam beater sahabat aku ini, jadi calar akibat kegunaan harian adalah perkara biasa. Cermin mineral cembung padanya cukup tebal. Calaran yang agak dalam terdapat di bahagian tengah cermin akibat hentakan kuat pada benda keras. Mujur juga ia cukup tebal. Cermin yang cembung itu dibuat selari dengan kecembungan casing itu sendiri & merupakan faktor penyumbang kepada kecantikan jam ini. Crown bertanda logo AD berkedudukan abnormal dari kebiasaan jam.


Caseback mempunyai 4 skru di setiap penjuru & mempunyai cermin see-through di tengah dimana mempunyai tandatangan designernya (aku rasa la...)... Sangkaan aku yang jam ini menggunakan movement China meleset dimana sebenarnya....


....ia menggunakan movement dari Orient! Bukan semua jam butik ini menggunakan movement China. Ada juga yang menggunakan movement Jepun. Malah ada juga yang menggunakan movement Swiss (jam-jam butik high-end). Jadi reliability movement sudah tidak menjadi isu lagi....


Selepas melihat jam AD itu.... aku terus terlintas dengan jam ini yang juga merupakan hadiah hari jadi isteri tercinta yang kini dah nak masuk 3 tahun. Bila lihat paparan dial AD, aku dapat rasakan ada suatu yang familiar... rupanya inilah jawapannya....


Lihat saja persamaan paparan antara keduanya. AD menggunakan movement yang sama seperti Orient itu. Kalau diperhatikan betul-betul, subdial hari Orient adalah sedikit kebawah. Manakala AD pula sama paras dengan subdial 24 jam. Jadi untuk AD membuatkan kedua-dua subdial sama paras kedudukannya, movement perlu diputarkan ke kiri sedikit supaya ianya sama paras & hasilnya crown akan berada di atas sedikit dari pukul 3. Memandangkan casing AD juga melengkung, ia membantu dalam menambahkan markah ia sebagai jam designer... Kedudukan crown itu nampak tidak ralat selaras dengan bentuk casing itu. 


Tali yang dibekalkan adalah tali kulit & didatangkan dengan deployant clasp.


Pemakaiannya kemas & selesa. Tampak sangat kasual & sangat sesuai dengan penampilan sahabat aku ini dalam menjalankan kewajipan hariannya.

Walaupun impian aku untuk memiliki jam AD tidak kesampaian, rasanya cukup sudah untuk aku merasainya di tangan aku walau sekejap. Pengabdian bersama jam ini dalam gambar sudah cukup puas untuk aku menatapinya sebagai memenuhi impian suatu ketika dulu....

12 KOMEN ANDA:

amar said...

ad sapa ni bro?

viruspronto said...

tangkap la satu bro..gaji hujung bulan nih..

Pencinta Masa said...

Macam Franck Muller la!

duniajam said...

Amar,

kawan aku masa sekolah yang punya. hehe

duniajam said...

viruspronto,

ada rezeki boleh angkat 1 nnt. Hehe

duniajam said...

Pencinta Masa,

Ada iras2 gak tu bro. haha

24 JAM said...

kalu jam hantaran yg patut aku terima mesti Omega diver, tp 22 taun lepas setakat kasut Obermain ok dah hehe...

duniajam said...

Kena bagi tau bakal yg ke2 la bro camtu. Muahaha...

Pencinta Masa said...

Ha ha ha ... hang gila ka DJ! Cikgu tu kan dah masuk PBRS, mana ada 2, 3 ka 4 ...

duniajam said...

Mana la tau... semua kita ni bujang 3.. Haha

Suka Jam said...

Sebijik mcm Franck Muller.. Tapi best, movement Orient.. berbaloi pakai...

duniajam said...

Kwn aku ni bukanlah minat jam. Tapi masa nak cari barang hantaran tu... dia nampak jam ni terus berkenan. Cinta pandang pertama... chemistry tu yg penting. Hehe